Боравак у вртићу

rainbow

 

Исхрана деце предшколског узраста планира се на основу Норматива друштвене исхране деце (Служ.гл.бр.600-02-44/94-98). 
Норматив друштвене исхране деце у условима колективног смештаја чини основ за планирање, организовање и контролу. На тај начин исхрана омогућава да се задовољи 75% укупних дневних потреба деце за временски период који проводи у вртићу . Тако планирана исхрана треба деци да пружи све нутријенте неопходне за правилан раст и развој, стицање позитивних навика и коректор је евентуалних дефицита или суфицита у породичној исхрани.
При планирању исхране морају се узети у обзир следећи елементи:
 
- узраст за који се планира
- број деце одређеног узраста
- дужина боравка деце у смештају
- дневне енергетске потребе према узрасту
- правилан одабир намирница
- хигијенска и здравствена исправност
- правилно манипулисање у току обраде намерница
- правилно порционисање
- подршка од стране васпитног особља при конзумирању поготовоу у навикавању деце на биолошки вредне оброке, на које нису били навикнути у породичној исхрани па их не  радо прихватају
- сезонска заступљеност намерница
       Планирање се обавља за сваку сезону у години, сваки месец у сезони и сваку седмицу унапред, а подразумева израду јеловника и израду прехрамбених потреба по једном детету, зависно од узраста. Распоред и сервирање оброка усклађује се са временом доласка и боравка деце у установи.
       Здравствени надзор у централним и диструбутивним кухињама редовно обавља Завод за јавно здравље ( и то сваког месеца у редовној контроли)
       У току редовних контрола узимају се узорци намирница и припремљених оброка на проверу микробиолошке и хемијске исправности. Такође се узимају брисеви са : апарата и опреме, радних површина, посуђа и прибора , руку и униформе радника који су затечени у моменту контроле на пословима припреме и дистрибуције хране.
        Сви радници који обављају послове припреме и дистрибуције оброка су квалификовани за послове које обављају и сви су прошли курс о основним знањима из области хигијене.
          Узорци оброка се морају чувати 72 ч. и стерилном посуђу у фрижидерима , а дезинфркција кухињског посуђа , прибора и кухињских  блокова се врши препорученим препаратима хлора.
          Када се сагледају сви фактори који утичу на исхрану деце, може се рећи да је веома важно све испоштовати, јер је исхрана кључни фактор у очувању и унапређењу здравља деце. 
 
Нутрициониста -дијететичар: Ана Благојевић
Организатори посла у производним кухињама:
Славица Луковић, производна кухиња у објекту "Надежда Петровић"
Зорица Васиљевић, производна кухиња  у објекту "Мајски цвет"
 
 
 
КУТАК ЗА РОДИТЕЉЕ:
 
У објекту "Надежда Петровић"  ради  Саветовалиште за исхрану , свакодневно га могу  посетити  корисници  услуга Предшколске установе "Радост".
 
Контакт телефон:
 
064 85-10-652

Ми бринемо о Вашим најмилијима !

facebboktwittergallerycontact